Κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ
Τμήμα οικονομικών

applet-magic.com
Thayer Watkins
Σίλικον Βάλευ!
& αλέα ανεμοστροβίλου
ΗΠΑ

Οικονομική ιστορία και
η οικονομία της Ουγγαρίας

Αρχαία ιστορία του Magyars

Το Magyars ήταν ένας από εκείνους τους πολεμικούς λαούς που βάδισαν από την κεντρική Ασία στις σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Πραγματικά οδήγησαν κυρίως μέσα από την Απω Ανατολή της Ευρώπης δυτικά των Ουραλίων. Εκείνη η μετανάστευση εμφανίστηκε ακριβώς περίπου 900 Μ.Χ. όταν κατάκτησαν τις πεδιάδες αυτό που είναι τώρα Ουγγαρία και Τρανσυλβανία. Ήταν επτά φυλές κάτω από την ηγεσία Αrpαd. Ήταν όχι μόνο μια κραυγαλέα εισβολή. Ο ιερός ρωμαϊκός αυτοκράτορας Arnulf ζήτησε από το Magyars για να βοηθήσει να κατακτήσει το Moravians.

Πολύ πριν από τη μετανάστευση/την εισβολή του Magyars το έδαφος ήταν μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και είχε καταλάβει από Κέλτες και Illyrians. Ήταν μια εύφορη περιοχή στο περιθώριο των γερμανικών εδαφών έτσι υπόκειτο στις προσπάθειες κατάκτησης από τους γερμανικούς λαούς. Αλλά μια άλλη ασιατική νομαδική φυλή, το Avars, κατάκτησε ουγγρικό το σαφή και το κράτησε για αιώνες δύο, από 600 έως 800 Μ.Χ. Ήταν το γερμανικό Charlemagne που πήρε τελικά τον έλεγχο από το Avars.

Όταν το Magyars εγκατέστησε στην ουγγρική πεδιάδα επιτέθηκαν μακριά και ευρέως στην Ευρώπη για περίπου εξήντα έτη μέχρι τελικά νικημένος από το γερμανικό βασιλιά Otto I. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Magyars πήρε στη συμμαχία τους μια μικρότερη φυλή μη- magyars αποκαλούμενη Onogurs. Το Onogurs ήταν γνωστό καλύτερα στους άλλους ανθρώπους της περιοχής και εφάρμοσαν το όνομα Onogurs σε ολόκληρη τη μαγυαρική συνομοσπονδία. Έτσι το Magyars ήρθε να μαθευτεί ως Ungarn στα γερμανικά και Ούγγρους στα αγγλικά.

Το Magyars δέχτηκε το χριστιανισμό προς το τέλος του δέκατου αιώνα και οδήγησε μια κατακτημένη ύπαρξη έκτοτε. Το κόστος των μαγυαρικών επιδρομών στην Ευρώπη αντισταθμίστηκε από το όφελος ότι η Ευρώπη κέρδισε από την κατοχή των πολεμικών ανθρώπων ως απομονωτή ενάντια στις εισβολές άλλων πολεμικών λαών από την Ασία. Το Mongols ξόδεψε μερικών από τη μανία τους στους Ούγγρους, που σώζουν τις δυτικές ευρωπαϊκές επικράτειες από την πλήρη ορμή της επίθεσής τους στο 13$ο αιώνα. Όταν οι Τούρκοι ήρθαν χτυπώντας στην πόρτα της Ευρώπης στο 15$ο αιώνα ήταν οι Ούγγροι που επιβράδυναν πάλι την εισβολή. Οι Ούγγροι δεν ήταν νικηφορο~ροι ενάντια στους Τούρκους αλλά περιόρισαν την οθωμανική πρόοδο.

Ουγγαρία στους μεσαιωνικούς χρόνους

Μετά από την τουρκική εισβολή της ουγγρικής πεδιάδας οι Ούγγροι έχασαν τον έλεγχο του πεπρωμένου τους έως ότου διαιρέθηκαν περίπου 1990, πρώτη Ουγγαρία μεταξύ των Οθωμανών και του Hapsburghs. Μόλις διώχτηκαν οι Τούρκοι η Ουγγαρία παρέμεινε υπό έλεγχο της Αυστρίας. Παγκόσμιος πόλεμος έφερα την πολιτική ανεξαρτησία από την Αυστρία, αλλά οι δεσμοί ήταν ακόμα αρκετά ισχυροί να φέρουν την Ουγγαρία στο συνασπισμό άξονα. Η ήττα της Γερμανίας στον παγκόσμιο πόλεμο ΙΙ μόνο μεταφερμένος έλεγχος στη Σοβιετική Ένωση. Η Ουγγαρία παρέμεινε μια κατακτημένη περιοχή μέχρι την πτώση του κομμουνισμού και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ουγγαρία στο πλαίσιο του σοβιετικού συστήματος

Η Ουγγαρία ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας στον παγκόσμιο πόλεμο ΙΙ. Με την κατάρρευση των δυνάμεων άξονα η Ουγγαρία ήρθε κάτω από το επάγγελμα των σοβιετικών στρατευμάτων. Ο Στάλιν δεν ήταν έτοιμος να αφήσει την Ουγγαρία να προκύψει από το επάγγελμα ως τίποτα εκτός από ένα κομμουνιστικό κράτος μαριονετών, ένας δορυφόρος της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Στάλιν επέτρεψε μια περίοδο μετάβασης από το 1945 ως το 1947 στην οποία οι κομμουνιστικός-εξουσιασμένες κυβερνήσεις συνασπισμού κυβέρνησαν, αλλά το 1948-1949 το συμβαλλόμενο μέρος του ουγγρικού εργαζομένου, το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Ουγγαρία, έγινε η μόνη πολιτική οργάνωση που τρέχει τη χώρα. Ένα σύνταγμα το 1949 έδωσε στο συμβαλλόμενο μέρος των ουγγρικών εργαζομένων ένα αποκλειστικό μονοπώλιο στην πολιτική δύναμη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1949 ως 1953 ένα σύστημα Σταλινιστής, πολιτικός και οικονομικός, λήφθηκε χώρα. Το 1953 ο Imre Nagy έγινε τον πρωθυπουργό και εξαγγέλλει την πρόθεση τη χώρα σε μια νέα κατεύθυνση, αποκαλούμενη νέα σειρά μαθημάτων. Το 1955 Nagy αφαιρέθηκε από τη δύναμη.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών μετά από την αφαίρεση Nagy υπήρξε αυξανόμενες διαφωνία και διαμαρτυρία. Τον Οκτώβριο του 1956 η ουγγρική επανάσταση ξεσπά. Η επανάσταση είναι αρχικά επιτυχής και ο Imre Nagy υποθέτει την ηγεσία, αλλά οι Σοβιετικοί στέλνουν στα στρατεύματα για να καταστείλουν την εξέγερση και να εγκαταστήσουν Jαnos Kαdαr ως πρωθυπουργό. Ο Imre Nagy, μετά από να υποσχεθεί την ασφαλή μετάβαση, είναι ληφθείς φυλακισμένος και εκτελεσμένος. Το συμβαλλόμενο μέρος των ουγγρικών εργαζομένων μετονομάζεται το συμβαλλόμενο μέρος των ουγγρικών σοσιαλιστικών εργαζομένων

Μετά από το 1956, μετά από την καταστολή της ουγγρικής επανάστασης, υπάρχει αυστηρή καταστολή των Ούγγρων αλλά αυτό δίνει τόπο βαθμιαία μέχρι το 1966 στις προσπάθειες στην οικονομική μεταρρύθμιση. Κατά τη διάρκεια της περιόδου από το 1968 ως το 1972 ένα σύστημα της μεταρρύθμισης, αποκαλούμενο νέο οικονομικό μηχανισμό, εφαρμόζεται. Είναι η αρχή αυτό που καλείται μερικές φορέσ goulash κομμουνισμό.

Goulash κομμουνισμός

Goulash είναι εύγευστο ουγγρικό stew βόειου κρέατος που γίνεται με τα λαχανικά και τα μέρη της πάπρικας (πιπέρι). Στην Ουγγαρία goulash είναι περισσότερος μιας σούπας από stew αλλά η λέξη έχει έρθει να αντιπροσωπεύσει ένα μίγμα πραγμάτων. Στην Ουγγαρία goulash ο κομμουνισμός ήρθε να αντιπροσωπεύσει μια προσπάθεια να εισαχθούν τα στοιχεία οικονομίας της αγοράς χωρίς αναγνώριση ότι είχε υπάρξει οποιαδήποτε απόκλιση από μια σοσιαλιστική οικονομία. Η ουγγρική κομμουνιστική ηγεσία αναγνώρισε ότι οποιαδήποτε ιδεολογική διαφωνία με το σοβιετικό σύστημα θα καταγραφόταν άγρια αλλά οι ήρεμες μεταρρυθμίσεις θα επιτρέπονταν.

Το αστείο που ειπώθηκε σε εκείνη την περίοδο ήταν ότι ο Ronald Reagan, Leonid Breznev και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας παρευρέθηκαν σε μια διάσκεψη. Όταν η διάσκεψη ήταν πέρα από τους οδηγούς τους τους έπαιρνε από την πόλη από την ίδια διαδρομή αλλά σε κάποιο σημείο η εθνική οδός διακλαδίστηκε σε μια αριστερή διαδρομή και μια σωστή διαδρομή. Όταν ο οδηγός Breznev έφθασε σε εκείνο το σημείο ρώτησε Breznev εάν πρέπει να αναλάβει εκ περιτροπής ένα αριστερό ή σωστή. Breznev, ένας ισόβιος αριστερός, εν λόγω, "μια αριστερή στροφή, φυσικά!" Όταν ο οδηγός Reagan έφθασε σε εκείνο το ίδιο σημείο υπέβαλε την ίδια ερώτηση και το Reagan εν λόγω, "μια σωστή στροφή, φυσικά!" Όταν ο οδηγός του ουγγρικού πρωθυπουργού έφθασε σε εκείνο το σημείο υπέβαλε την ίδια ερώτηση. Ο πρωθυπουργός απάντησε, "επισημάνετε μια αριστερή στροφή αλλά το δικαίωμα στροφής!"

Η αύξηση στις τιμές πετρελαίου το 1973 έφερε μια οικονομική κρίση σε πολλές θέση στον κόσμο και η Ουγγαρία ήταν μια από τις. Οι περιορισμένες αποδοχές εξαγωγής της Ουγγαρίας δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν για το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου και η κυβερνητική ηγεσία αναγκάστηκε να δανειστεί. Δεδομένου ότι το ξένο χρέος συσσώρευσε επάνω τους ψαγμένους κυβέρνηση τρόπους να ενθαρρυνθούν περισσότερες εξαγωγές. Κατά συνέπεια μια οικονομική αναδόμηση αναγκάστηκε επάνω στην Ουγγαρία. Οι πρόσθετες οικονομικές κρίσεις προέκυψαν το 1979 με την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου μετά από την ιρανική επανάσταση. Επιπλέον οι πολιτικές αστάθειες στην Ανατολική Ευρώπη ήταν με συνέπεια τα μειωμένα κεφάλαια διαθέσιμα από τις δυτικές τράπεζες. Όλο αυτό πρόσθεσε μέχρι μια πιό απελπισμένη αναζήτηση των λύσεων στα οικονομικά προβλήματα της Ουγγαρίας. Το 1982 η Ουγγαρία ένωσε το διεθνές νομισματικό Ταμείο. Αυτό παρείχε κάποια ασφάλεια ενάντια στις καταστροφές ισοζυγίου πληρωμών αλλά με κόστος με τα οικονομικά προγράμματα του ΔΝΤ.

Στη δεκαετία του '80 το βιοτικό επίπεδο στην Ουγγαρία που επιδεινώνεται. Πολλοί Ούγγροι απασχολούνταν σε δύο εργασίες για να κάνουν τις άκρες να συναντηθούν. Μέχρι το 1989 το ποσοστό Ούγγρων που ζουν κάτω από το επίπεδο ένδειας υπολογίστηκε για να είναι μεταξύ 25 και 40 τοις εκατό.

Το Φεβρουάριο του 1989 ένα νέο σύνταγμα συντάχθηκε που απέβαλε την ειδική θέση του ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εργαζομένων. Τα ανεξάρτητα πολιτικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα επιτράπηκαν. Ήταν το τέλος του πολιτικού και οικονομικού συστήματος Σταλινιστής. Οι κομμουνιστικοί ηγέτες οι ίδιοι απαίτησαν μια τρίχρονη μετάβαση σε ένα μικτό οικονομικό σύστημα. Οι δημοκρατικές οργανώσεις συζήτησαν σε πόσοι από τις κρατικές επιχειρήσεις επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθούν.

(Για να συνεχιστεί.)


Η Ουγγαρία επέρασε από μια περίοδο πτώσης όταν κατέρρευσαν οι σοσιαλιστικές καταστάσεις της Ανατολικής Ευρώπης και της Σοβιετικής Ένωσης και η Ουγγαρία έχασε ένα σημαντικό μερίδιο των αγορών εξαγωγών της. Όπως παρουσιάζεται κατωτέρω η Ουγγαρία επέρασε από μια μάλλον αυστηρή υποχώρηση στις αρχές της δεκαετίας του '90.

(Για να συνεχιστεί.)


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΊΔΑ ΑΠΠΛΕΤ-ΜΑΓΙΚΟΎ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΊΔΑ Thayer Watkins